Професионална оријентација

Постигнути бодови за упис у средње школе

 ЖИВОТНИ ИЗБОРИ И ИЗБОР СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Народна пословица каже: Сваки човек је ковач своје судбине. Ковач кује алат металом, ватром, својом снагом и интелигенцијом, али чиме сви људи кују своје судбине? Људи стварају судбину својим жељама, намерама, одлукама, циљевима и изборима. Да би неко постао професионалац у некој области рада он мора да учини први корак, а то је ИЗБОР.

Многи људи чине погрешне изборе. Није мали број оних у свету које зовемо губитницима, промашеним људима или лузерима. Можда они нису изабрали да буду губитници, али помирили су се са том животном позицијом, односно нису направили избор да то не буду, него нешто друго.

Има доста људи који пате од болести зависности. Они зависе од неких особа из своје околине и остану у тој зависности дуги низ година, а често и целог живота. Њих зовемо паразитима, појмом који означава појаве које постоје у свету биологије. На неки начин, они су изабрали да буду зависници, јер им је воља слаба, а одговорност за свој живот никаква.

Такође има доста људи који имају јаку вољу, али погрешан избор за положај у животу. На неки чудан начин они покушавају да живе леп живот отимајући од других људи. Особе које отимају од других су криминалци. Није то лепа позиција у животу, јер живот је заснован на принципу правде међу људима. Ко нарушава тај принцип, он страда на разне начине.

Сви набројани, губитници, паразити и криминалци, постају такви због погрешних избора. Да човек не би упао у замку погрешних избора, мора постати свестан шта је највеће достигнуће у животу. Највеће достигнуће у животу је изабрати и бити СТВАРАЛАЦ.

Стваралац је сваки човек који нешто производи, без обзира да ли ради у подручју природе, друштва, технике или вештина. Само су ствараоци истински здрави људи.

Не каже се случајно да рад спашава човека. Такође није случајна сличност речи рад и радост. Постоји животна формула успешног живљења: Само човек који ради може бити радостан. Удуби се у ову животну формулу и изабери да будеш стваралац.

На крају основне школе, постоји раскрсница, која води на четири стране: на страну губитника, зависника, криминалаца и стваралаца. Ти изабери да будеш стваралац. Шта одабрати на пољу стваралаштва? Ево једног теста који ти помаже да одабереш поље свога стварања. Попуни га на ЛИНКУ

На основу резултата твога теста, заједно ћемо утврдити коју средњу школу треба да изабереш. Срећно!

Класификација занимања

Карловачка – обавештење за пријемни!

Пријава за полагање пријемног у карловачкој гимназији!

TШ Милева Марић

ПРЕЗЕНТАЦИЈА СРЕДЊЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ МИЛЕВА МАРИЋ АЈНШТАЈН

Гимназија Лаза Костић Нови Сад

 

ВОДИЧ ЗА ИЗБОР ЗАНИМАЊА

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И СМЕРОВИ У НОВОМ САДУ – ВОДИЧ ЗА ОСМАКЕ

РТВ је припремила емисију из области професионалне оријентације под називом „Ја бирам„. У емисији се налазе подаци и за припреме за завршни испит.

Средња стручна школа „Борислав Михајловић Михиз“ Ириг

KAРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА
ХИПОКРАТ МЕДИЦИНСКА ШКОЛА
http://ТЦ ПАВЛЕ САВИЋ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Оптичарска школа „Пашћан“ Нови Сад

Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ Рума

Средња школа „борислав Михајловић Михиз“ Ириг

Приватна медицинска MC Vision Academy

Smart gimnazija

Рачунарска гиманзија Смарт

Карловачка гимназија промо

Зашто волим Карловачку гиманзију

Приватна ваздухопловна школа

Гимназија Исидора Секулић

Смерови у гиманзији Исидора Секулић

Михајло Пупин мађарски

Средња стручна школа IT smer

Пољопривредна школа

Електротехничка смерови