ПРВА ВОЈВОЂАНСКА

УЧЕНИЦИ

Мали велики виртоуз – Лана Зорјан

Основну школу „Прва војвођанска бригада” похађа даровита ученица петог разреда, наша виолинисткиња Лана Зорјан. Виолину је почела да свира са четири године, а сада је Ланина биографија већ испуњена мноштвом првих награда са најразличитијих фестивала и такмичења. Чак и за време ванредне ситуације изазване коронавирусом, освојила је неколико престижних награда. Једна од тих је награда је посебна.
Током наставе на даљину, од своје наставнице ликовног Крстиње Радин, Лана је сазнала за конкурс Министарства просвете којим се подстиче креативно изражавање ученика. Конкурс се осим на ликовне и литерарне радове односио и на музику. Лана је тада први пут дошла на идеју да компонује и своју прву композицију је одсвирала и послала на конкурс Министарства. Ту композицију послала је и на светско такмичење младих композитора на ком је освојила прву награду, златну плакету и награду Oskar Rieding за извођење сопствене композиције.

У интервјуу за Радио-телевизију Војводине Лана говори о свом раду и успесима. Посебан акценат је ставила на своју основну школу, на специфичан начин рада који јој је омогућен, на однос који наставници и другари имају према њој и значају свих ових чинилаца за њен развој и успех.
Није мало имати светског победника међу ђацима.
Ланин интервју: https://youtu.be/koCZehW4f-I

Ланине награде које је освојила, као наш ђак, само током ове школске године су:
19.10.2019. Хасково, Бугарска
44. Међународно такмичење виолиниста "Надалка Симеунова". Лана осваја 1. награду, прво je дете са простора бивше СФРЈ које је освојило прву награду на овом такмичењу (у узрасној категорији до 25 година).

26.11. 2019. Москва, Руска Федерација
Лана наступа на фестивалу „Москва сусреће пријатеље“ (Москва встречает друзей) у Галерији Александра Шилова у самом центру Москве преко пута Kремља. Фестивал је под покровитељством Унеска, EMCY (European Union of Music Competitions for Youth), Министарства културе Русије и кабинета председника Владимира Путина. Позив и учешће на овом фестивалу добила је као победник Међународног такмичења „Фрањо Kрезма“ у Хрватској 26. 05. 2019.

31.03.2020. Фестивал словенске музике Београд (онлајн)
Прва награда (100поена)
Специјална награда за најперспективнијег извођача
Специјална награда за најбоље извођење дела словенског аутора

20.05. 2020. Интернационално музичко такмичење 2020. онлине , Хрватска
Апсолутна прва награда и позив у финале следеће године у Хрватској

25.05.2020. „Constantin the Great“, међународно музичко такмичење
Прва награда и ЛАУРЕАТ за све гудачке инструменте

6.06.2020. Словенија 4. Међународно такмичење „Oskar Riеding“
Прва награда, златна плакета и награда Oskar Riеding за извођење сопствене композиције

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА

ТЕСТ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСОВАЊА

ПРЕГЛЕД РАСПОРЕДА ПИСМЕНИХ ПРОВЕРА

ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ 2019.

Ученици одељења I5 су са учитељицом Иваном Драгин пригодно обележили Дан интелигенције. Одазвали су се акцији коју је иницирала МЕНСА, договорили се о активностима и благовремено послали пријаву.

О томе можете више видети oвде

У оквиру часа пројектне наставе, у среду, 2. октобра, реализована је радионица „Здрава храна сваког дана“ која се садржајем и облицима рада уклапала како у предвиђене оквире конкурса, тако и у програм наставе и учења.

Кроз тимски рад у различитим едукативним и креативним игроликим активностима ученици (њих 31) су учврстили своја знања о здравој храни и исхрани. Свака екипа имала је задатак да изврши активности у различитим кутковима:

  1. кутак СЛАГАЛИЦА-СЛИКОВНИЦА (сложити исправан низ слика – од семена јабуке до укусне ужине)
  2. кутак ХОКУС-ПОКУС-РЕБУС (ребуси са решењима на тему здравих намирница, нпр. уЖи-на-ТИ)
  3. кутак СЛОВОСЛАГАЛИШТЕ (од датих слова сложити називе воћа и поврћа, нпр. Љ-В-А-Ш-И = шљива)
  4. кутак САЛАТА ОД РЕЧИ (описати појам у вези са здравом исхраном без помињања самог појма, нпр. слатко воће са много бобица, бело или црно, у винограду… = грожђе)
  5. кутак ЗАГОНЕТАЛО (загонетке са одгонеткама на тему здравих намирница, нпр. Тврда кућа, нема врата, у њој живе четири брата. = орах).

Уследио је разговор о утисцима, као и завршна заједничк активност ЗДРАВИ (ЈЕСТИВИ) ПОРТРЕТИ. Од исечених плодова воћа и поврћа израдили смо весела лица на тацнама (нпр. шните јабуке као уста, ораси као очи, шаргарепа као нос, исечена паприка као коса). Почастили смо се садржајем „уметничких дела“ и тако завршили један успешан час, а наставили поучавање о здравом начину живота и стицање пожељних навика.

У прилогу достављам неколико фотографија.

учитељица Ивана Драгин

Оставите одговор