ОБАВЕШТЕЊА

БИБЛИОТЕКА

Деца ипак читају. Можда не као некада, можда не оно што бисмо желели и колико бисмо желели, али ипак читају. И то упркос слабом подстицају породице, школе, друштва. Што само значи да мало више труда од стране одраслих може књигу учинити још присутнијом у њиховом одрастању.” – Ј. Папан, часопис Родитељ и дете

Наша школа има лепу, велику библиотеку која је за ученике отворена:

– понедељком, средом и петком од 8:00 до 18:00 часова;

– уторком од 12:30 до 18:00 и

– четвртком од 8:00 до 13:30 часова.

Налази се на спрату школе, од врха степеница право, па лево. Школска библиотека је важан простор у свакој школи. Ту се могу пронаћи све лектире и многа друга књижевна дела, белетристика за децу и одрасле, забавна књижевност, енциклопедије, стручна литература за наставнике, часописи и периодике. У читаоници библиотеке може да се припрема групни рад, пано, презентација, да се прочита неки занимљив часопис у време одмора, пронађе на интернету едукативни садржај и још много тога!

Више о школској библиотеци можете наћи на сајту: https://bibliotekapvb.wordpress.com

ИСХРАНА У ШКОЛИ

У школи ради савремена кухиња, недавно реновирана, у којој се од школске 2018/2019. године припремају оброци за децу у Боравку (први и други разред) и ужина за све пријављене ученике. Поред кухиње налази се велика трпезарија где се послужују доручак, ужина и ручак за децу у Боравку.

Оброци се припремају у складу са Правилником о ближим условима за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи (који се може преузети на: http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2018/09/Pravilnik-o-blizim-uslovima-za-organizovanje.pdf).

Ценовник за услуге ужине у школи за школску 2019/2020. годину можете видети овде: ЛИНК

Уколико желите да пријавите дете за ужину у школи, потребно је да испуњену пријаву предате у Управи школе – служби рачуноводства, радним данима од 9:30  до 13.00 часова.

Пријаву за услугу ужине у школи можете преузети овде: ПРИЈАВA У ПДФ-у

СТОМАТОЛОГ

Болести уста и зуба спадају међу најраспрострањеније болести, а могу се спречити редовном и правилном оралном хигијеном, правилном исхраном и прегледима код стоматолога!

Наша школа има стоматолошку ординацију у којој раде др Милана Матић-Рафаи и сестра Јована Павлица. Ординација прима предшколску децу, школску децу, средњошколце и студенте (старости до 26 година).

Ординација ради по следећем распореду:

Понедељак, уторак и среда: са парном сменом ученика (2,4,6. и 8. разреди)

Четвртак и петак: са непарном сменом ученика (1,3,5. и 7. разреди)

Радно време:

Пре подне: 7:00 – 13:30 (пауза од 9:30 до 10:00)

После подне: 13:00 – 19:30 (пауза од 16:00 до 16:30)

Контакт телефон др Матић-Рафаи: 061/154-1190

СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ

Наша школа има модерно оремљену спортску салу површине 1,500 квардатних метара, као и рукометно и кошаркашко игралиште и атлетску стазу у дворишту. Током 2017. године терени су обновљени и пресвучени тартаном, постављена је нова расвета, док је у фискултурној сали постављен нови под и нова седишта на трибинама.

У оквиру програма „Спорт у школе“ који се финансира из буџета Града Новог Сада, настављене су бесплатне спортске активности за ученике по следећем распореду:

– за децу од 1. до 4. разреда: уторком и чевртком од 19:45 до 20:30 часова

– за децу од 5. до 8. разреда: уторком и чевртком  од 20:30 до 21:15 часова

– мешовита група: уторком и чевртком од 21:15 до 22:00 часова

БОРАВАК

Продужени боравак могу користити деца која иду у први или други разред. На почетку ове школске
године у нашој школи су формиране три групе боравка за прваке и три за другаке , које пре или
после наставе у школи имају организоване активности са учитељицом. Ако су деца на настави пре
подне , активности у боравку су предвиђене након наставе, а ако су на настави поподне , у боравку
могу бити пре наставе.
За отварање четврте групе боравка у првом разреду је био поднет захтев који је у међувремену
одобрен.
Деца уписана у боравак имају организован доручак, ужину (док су на настави) и ручак у трпезарији
школе. Све битне информације се објављују на огласној табли испред трпезарије и на Фејсбук
страници Савета родитеља (https://www.facebook.com/roditeljiPVB/.)
Распоред рада у боравку је следећи:
– За наставу пре подне:
Јутарњи пријем деце је могућ од 7:00 часова , доручак је у 7:30, а затим следи одлазак на наставу
до 11.30 или 12:20 (према распореду часова). На великом одмору , у току наставе , се узима ужина.
Након наставе и повратка у боравак следи ручак према сатници и активности у боравку до 15:30. У
дежурној учионици деца могу бити од 15.30 до 16.15.
– За наставу после подне:
По потреби , долазак у боравак је могућ од 7:00 часова, а доручак је у 8:00. Следе активности у
боравку до ручка. Након ручка се ученици припремају за наставу на коју одлазе око 12.20. На
великом одмору , у току наставе , се узима ужина. Настава се завршава у складу са распоредом
часова.
Напоменa:
Ценовник по месецима je утврђен у договору са кухињом на почетку школске године и објављен на
сајту школе и огласној табли.

ЂАЧКИ ДИНАР

„Ђачки динар“  је донација од 450 динара по детету (у школи) за једну школску годину. О износу одлучује Савет родитеља, а родитељи се позивају да уплату изврше на почетку школске године.  Од овог износа 50 динара иде за Дечији савез, 50 динара за Црвени крст, 100 динара за школску библиотеку, 150 динара за естетско уређење школе и 50 динара за обавештавање ученика.

Ђачки динар се уплаћује на рачун школе „Прва војвођанска бригада“ бр. 840-4243760-98; у уплатници треба назначити име ученика, разред и одељење. (ЛИНК НА СЛИКУ – УПЛАТНИЦА ЗА ЂАЧКИ ДИНАР)

ФОТОРАФИСАЊЕ УЧЕНИКА

Савет родитеља, преко за то формиране комисије, сваке године бира агенцију за услуге фотографисања ученика. Одабир се обавља тако што се захтеви за добављаче у писаној форми пошаљу на више адреса, прегледају пристигле понуде и одабере најбоља. Комисија о свом раду извештава Савет и даје препоруку за најбољу понуду, а коначну одлуку доноси Савет на наредној седници.

Након одабира, фотографска агенција доставља детаљну понуду родитељима и у сарадњи са Саветом и школом организује фотографисање, одабир и поделу фотографија, албума и другог.

НАБАВКА УЏБЕНИКА

Савет родитеља, преко за то формиране комисије, сваке године бира добављача уџбеника. Одабир се обавља тако што се захтеви за добављаче у писаној форми пошаљу на више адреса, прегледају пристигле понуде и одабере најбоља. Комисија о свом раду извештава Савет и даје своју препоруку за најбољу понуду, а коначну одлуку доноси Савет на наредној седници.

Након одабира, добављач уџбеника доставља детаљну понуду родитељима и у сарадњи са Саветом и школом организује набавку и поделу уџбеника.

ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

Савет родитеља, преко за то формиране комисије, сваке године бира агенцију за обезбеђење школе. Одабир се обавља тако што се захтеви за добављаче у писаној форми пошаљу на више адреса, прегледају пристигле понуде и одабере најбоља. Комисија о свом раду извештава Савет и даје своју препоруку за најбољу понуду, а коначну одлуку доноси Савет на наредној седници.

Одлуком Савета, aгенција која пружа услуге обезбеђења у школској 2018/2019. и 2019/2020. години је Intersec Team.  Опис услуга које ова агенција пружа можете видети овде (ЛИНК НА СЛИКУ – ОПИС ПОСЛА АГЕНЦИЈЕ)

Износ за услуге обезбеђења за једно полугодиште је 600 динара по детету, а за родитеље који имају двоје и више деце у школи износи 550 динара по полугодишту, по детету.

Уплата се врши на рачун агенције: Intersec Team доо, Руменачки пут 9А, Нови Сад; број рачуна: 165-0007007891975-39. У поље „Позив на број“ обавезно уписати разред и одељење, а у поље „Сврха плаћања“ уписати име ученика. (ЛИНК НА СЛИКУ – УПЛАТНИЦА ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ)

УПИС У ШКОЛУ

Упис у први разред школе почиње од априла. Школа истиче радно време када се може доћи у извршити пријава ученика за упис у школу. Приликом уписа детета родитељ бира термин за испитивање детета за полазак у први разред које обављају педагог и психолог школе.

За упис су потребна следећа документа:

– Извод из матичне књиге рођених за дете

– Уверење од лекара 

– Фотокопију личне карте једног родитеља

– Уверење из вртића о похађању обавезног предшколског програма (добија се у јуну месецу и тада се доставља)

Родитељ има могућност да поднесе захтев да школа у њихово име прибави документ електронским путем преко новог софтвера (у складу са Законом о електронској управи, Сл. гласник РС, број 27/18).  Уколико родитељи већ поседују или желе да самостално прибаве документ – извод из матичне књиге рођених, имају право на то а достављају га школи када уписују своје дете.

Упис у први разред је предвиђен за децу рођену од 1. марта до 28. фебруара; деца рођена у периоду 1. март – 1. септембар имају право да буду уписана, а проверу спремности за полазак у школу врши психолог школе.

Свечани пријем првака се организује крајем августа за све прваке. Реч је о приредби и добродошлици за децу која том приликом упознају своје учитељице / учитеље и обилазе своју будућу учионицу. О датуму и времену свечаног пријема првака, школа на време поставља обавештење.

ЗАВРШНИ ИСПИТ

Завршни испит („мала матура“) има функцију сведочанства о усвајању темељних знања, умења и компетенција током основног образовања. На основу завршног испита стиче се диплома о успешно завршеном основном образовању. Завршни испит улази у број поена с којим ученици конкуришу приликом уписа у средње школе. На основу резултата које ученици постижу, стиче се слика о степену у којем су ученици достигли предвиђене стандарде знања, умења и навика, тј. какав је квалитет образовања и колике су разлике у образовним постигнућима између различитих група ученика. Добијени подаци се користе за побољшање квалитета образовног система.

Завршни испит на крају основне школе је обавезан и полажу га сви ученици. Испит се организује у јуну и састоји се од три предмета: српски односно матерњи језик, математика и комбиновани тест (историја, географија, биологија, физика и хемија). Спроводи се током три дана, по систему један дан – један предмет. Испит за сваки предмет траје 120 минута.

Министарство просвете обавезује школе да припрему за Завршни испит укључе у наставни програм током 40-часовне радне недеље. За припремање ученика за полагање завршног испита користе се збирке задатака које припрема Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.