ДАН ДРЖАВНОСТИ

Драги ученици
Поштовани наставници
Поштовани родитељи

Поводом Дана државности, у четвртак и петак, 15. и 16. фебруара нема наставе.

Честитамо вам  Дан државности!

15.

Фебруар у нашој историји је велики датум. На тај дан 1804. године, наш је народ кренуо у борбу за СЛОБОДУ. Нема веће вредности од слободе. Бити роб, живот је недостојан човека и људи. Наши преци су изборили слободу за своје потомке тако што су својим животима плаћали слободу својих потомака. Због њих морамо, ако смо људи, поштовати Дан државности.

 

15.фебруар је велики датум због још једног разлога за понос. Године 1835., у Крагујевцу је донет први устав слободне Србије. Али, то није био обичан устав. То је био најхуманији устав Европе, а можда и света, оног времена. Толико је био либералан да су се све силе Европе удружиле да га укину, јер је промовисао људску слободу. То су оне силе које тек у двадесетом веку доносе законе о укидању робства.

Зато, треба да смо поносни на наш Дан државности. Осим што означава људску потребу за слободом, истовремено означава људску потребу за МУДРОШЋУ. Јер, само људи који воле правду и истину су мудри људи. И, само људи који живе у правди и истини су мудри људи. Наш Сретењски устав нас подсећа на мудрост наших предака, и обавезује на поштовање принципа правде и истине.

Постоји још један разлог поштовања Дана државности Србије. 15. фебруар је и религиозни празник. Византијски цар Јустинијан је прогласио овај датум 544. године празником и славом препознавања доласка космичке интелигенције на ову планету, у лику непревазиђене мудрости Исуса Христа.

  1. фебруар је Дан државности Србије, дан слободе, дан мудрости и дан препознавања присуства памети на овој планети.