20Mar

Уметничке

СА САЈМА ОБРАЗОВАЊА КЊИГА И УМЕТНОСТИ

 

ЦРТАЊЕ НА ПЕСКУ

 

У току је Сајам образовања, књига и уметности и већ неколико година заредом, наша школа је позвана да учествује у ликовним радионицама које припрема Руски културни центар. Ове године, наши ученици су учествовали на радионици Сендарт-а које је водила руска сликарка, Анна  Кононенко, из Београда.

Она је на радионици уводила наше ученике у  чудесан свет  сликања, цртања песком.

На Сајму је био и штанд Музеја илузија из Београда који планирамо да посетимо.

Деца су имала задовољство да обиђу штандове новосадских средњих школа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложбе дечијих радова на ликовне конкурсне теме „Стрип“, и „Линија“

 

1.У суботу, 14.децембра у новоотвореном Новосадском дечијем културном центру, одржано је отварање изложбе дечијих радова на ликовне конкурсне теме „Стрип“, и „Линија“. Ученици наше школе, освојили су прво и треће место а професор Георг Реџек добио је награду за колекцију дечијих радова. Ученица која  је добила прву награду је Теодора Ђурђекановић (8.разред, ментор Георг Реџек) а ученица која је добила трећу награду је Оливера Благојевић ( 7.разред, ментор Крстиња Радин). Покровитељ овог републичког ликовног конкурса је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

 Стална поставка изложених радова у Галерији Матице српске

 

  1. У оквиру изборног предмета Цртање, сликање, вајање професор Крстиња Радин, водила је своје ученике ( 7/2, 7/3, 7/4, 7/6 ) на сталну поставку изложених радова у Галерију Матице српске у више наврата, где су ученици могли да стварају своје импресије на основу изложених радова. Одазивао се велики број деце. Посетили смо и Сремске Карловце и у њима Карловачку гимназију, Дворску башту…Били смо и у Каменичком парку где смо читали о историјату овог парка а касније су деца стварала инспирисана оним што су видела….

 

30 година од усвајања Конвенције о правима детета

 

  1. На основу иницијативе покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, у част обележавања 30 година од усвајањаКонвенције о правима детета, организовао се Фестивал права детета у Војводини 19.новембра 2019.године са темом Квалитетно образовање за сву децу како би се обележио овај велики јубилеј и у оквиру њега и годишњица/деценија инклузивног образовања у Србији. Циљ реализације активности Квалитетно образовање за све је усмерен ка афирмацији поштовања општих принципа и остваривању циљева. У међусмени је на малој бини у холу од 11.00 до 13.30 часова била одржана мала приредба као и ликовне радионице. Учествовао је хор (којег су сачињавали музикални ђаци 4., 6., 8.разреда)  под управом наставнице Вере Војнак. Наступала је и наша ученица петог разреда, Зорјан, која је већ тако млада, светски препознат  виртуоз на виолини. Учествовали су и ђаци 3.разреда, луткари, који су извели кратку позоришну представу са учитељицом Сањом Станковић. Даровити ђаци су са наставницом Крстињом Радин, на ликовним радионицама украшавали муралом зид лифта предвиђен за ученике са сметњама у кретању, као и зид код дневног боравка. У тиму младих ликовњака био је и некадашњи ученик СОШО Милан Петровић, којег су они послали и препоручили а даровит је у тој области уметности.

Дечја ликовна колонија

 

4.  Ђаци наше школе су учествовали на дечијој ликовној колонији поводом 210 година од постојања ОШ Иван Гундулић а након тога је реализована изложба у Историјском архиву града Новог Сада. Основна школа „Иван Гундулић“ у Новом Саду позвала је оба  наставника ликовне културе да са одабраним ученицима учествује у ликовној колонији „Отисци времена“ која је била  у суботу, 23 новембра 2019. године, у простору матичног објекта. Наставник Крстиња Радин била је и ментор једне од четири радионице на тему- мозаик. Током колоније, властите примере и могућности пројектне наставе представила је саветник – спољни сарадник Министарства просвете Школске управе Нови Сад Снежана Мандић, а ликовни педагози су могли да размене и професионална искуства

 

 

16. ДЕЦЕМБАР 2017.

63. ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ

Наша ученица из одељења VII-4, Селена Леовац, добитница је прве награде на 63.изложби ликовних радова деце и омладине Србије под темом “Уметност на и од папира”.

На изложби која је одржана у ОШ “Петефи Шандор”, 16.12.2017.у Новом Саду, Селени је уручена диплома са конкурса чији је покровитељ Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Каталог и плакат ове изложбе чак носе  на насловници фотографију Селениног рада!

Селена је изузетно креативна, талентована и није изненађење што је награда дошла у њене руке.

 

 

Активности ученика ПВБ на ликовној култури 

 

Ученици наше школе на часовима ликовне секције стварали су инспирисани интересантним ликовним конкурсним темама ( геометрија, стрип, екстеријер, ћирилична слова и Свети Сава…).

Као резултат дечијег талента, заинтересованости и рада у разноликим техникама, појединци су добили и награде. Изложба похваљених и награђених радова, одржана је у холу Природњачког музеја у Радничкој улици. То је била јединствена прилика да ученици који никад нису били у овом музеју, погледају експонате.

Окупио се велики број ђака са својим родитељима и менторима, професорима ликовне културе, из целе државе. Након изложбе, одржан је скуп ликовних педагога као и семинар са предавачима из региона. Ученици су били са разлогом поносни на свој успех.

Теодора Јанковић, ученица 8-1 разреда, ствара изузетне манге и један рад је послат на републички ликовни конкурс. У жестокој конкуренцији од око 1200 ђака, Теодора је освојила треће место! Браво Теодора!

T.J. 2 - 1

 

Ученица Марина Марковић ( 7-6 ), веома је успешна у коњичком спорту и велики је заљубљеник у ове племените животиње.  Скромна је иако је изузетан је ђак у многим областима и веома је надарена за ликовно. Лепо црта а љубав јој је и фотографија. Посали смо једну њену фотографију на ликовни конкурс и освојила је друго место! Браво Марина!

MARINA MARKOVIC- 1

MARINA DIPLOMA 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На овој изложби представљени су и радови успешних наставника ликовне културе. Тема је била „ Примери добре праксе“, где су наставници слали радове својих ученика али првенствено су писмено образлагали шта их то чини посебним тј.како инспиришу своје ученике. Концепт наставнице Крстиње Радин представљен је на овој изложби.

KRSTINJA PRIMER 1

Погледајте још неке радове наших ученика:

steel

PEGAZ 1

LOBANJA1  GITARA 1