ПРОЈЕКАТ ИЗРАДЕ ТУРИСТИЧКОГ ВОДИЧА

 

 

 

 

 

Пројекат    ИЗРАДА ТУРИСТИЧКОГ ВОДИЧА

Фондација Univerexport и Министарство просвете, науке и технолошког развоја потписали Протокол о сарадњи

Фондација Univerexport, у складу са идејом водиљом свог оснивања, односно окренутости деци као најосетљивијем делу друштва, стаје иза значајне новине у систему образовања – увођењу предузетништва као нове компетенције у план и програм рада основних школа.

У заједничкој сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Фондација Univerexport ће улагањем у овај пројекат, кроз едукацију наставног кадра и финансирање пројеката у школама бити део трасирања пута образовању као употребљивоми и применљивом знању.

Ученици, наставници и школе овим пројектом имплементирају додатну вредност образовању и креирањем и радом на предузетничким идејама треба да дођу до реализације и постизања жељених циљева. Пројектом ће за почетак бити обухваћено 40 основних школа, које ће бити у могућности да се определе за неки од следећих пројеката: производња етеричних уља, израда туристичких водича, узгајање органске баште.

Након едукације наставног кадра, ученици ће имати могућност да у свакодневном раду креирају, примењују и реализују идеје стечене основним образовањем, а применљиве у животу, заједници, друштву.

Потписивањем протокола између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фондације Univerexport, од стране министра Младена Шарчевића и директора Фондације Оливере Ћирковић званично је започета сарадња на имплементацији пројекта предузетништво у основним шкоалма, а под симболичним називом Образовање= употребљиво знање.

Пројектом се подржава развој предузетништва као међупредметне компетенције и као једна од најважнијих нових оријентација почиње са применом током школске 2017/2018. године.

Циљ пројекта је у складу с новом оијентацијом у образовању,према којој је настава на исходе учења.

Наша школа је изабрана као једна од 40 основних школа које ће бити укључене у пилот пограм.

Наш туистички водич представља тинејџерску маршуту по Фрушкој гори.

Фрушка гора

Фрушка гора, некадашње острво Панонског мора, припада острвским, старим громадним планинама. Пружајући се у правцу запад–исток, дужине око 80 километара и ширине 15 километара, са највишим врхом од 539 метара – Црвеним чотом, Фрушка гора представља доминантну орографску целину Панонске низије. Фрушкогорски планински венац с истока и севера ограничавају алувијалне равни Саве и Дунава, а са југа и запада сремске лесне заравни.

Римљани су је називали Алма Монс, што значи „плодна гора”, а данашњи назив потиче од старог словенског етнонима Фруг, синонима за Франке, што имену даје значење „планина Франака”. Због бурне геолошке прошлости, правој ризници фосилне флоре и фауне у својим седиментима, многобројним ретким представницима биљног и животињског света који обитавају на овом подручју, као и непроцењивој културно-историјској баштини, Фрушка гора је још 1960. проглашена националним парком природе.

Географија, природа и историја Фрушке горе нуде садржаје за различите видове туризма. Ако желите да проведете пријатан породични излет у лепом природном амбијенту, на располагању су вам бројна излетишта Фрушкогорја. Фрушкогорска језера су већ позната места за спортско-рекреативни риболов, а чиста вода и уређене обале добар су избор за купаче у врелим летњим данима. Нетакнута природа националног парка располаже низом занимљивих дестинација за љубитеље еко-туризма, а чист ваздух и здраво окружење фрушкогорских места су одличан предуслов за одмор на селу. Чувени вински пут Фрушке горе је незаобилазна траса свих људи који желе уживати у квалитетним винима направљеним по породичним рецептурама старих виноградара овог подручја, док прелепи Дунав задовољава све апетите љубитеља речног туризма.